Niskoenergetska kuća

Dugi niz godina u Srbiji nimalo pažnje nije poklanjano uštedi energije i energetskih resursa. Stanovnici Srbije su se „razbacivali“ neracionalnim trošenjem energije. Ipak, u poslednje vreme se primećuju neki pozitivni pomaci u menjanju svesti ljudi u ovoj zemlji.

Objekti niskoenergetske potrošnje predstavljaju u zemljama zapadne hemisfere koncept na kojem je uveliko već bazirana sadašnjost u građevinarstvu. Sve veće cene energenata na svetskom tržištu, uslovljene pre svega konstantnim porastom cena nafte, doprinele su tome da su se građevinska branša i srodni sektori društva užurbano pokrenuli u smeru traženja koncepta građenja onih objekata koji štede energiju. Ova problematika i koncept njenog rešavanja su poslednjih godina dotakli i balkanske (pa i konkretno naše, srpske) prostore. Svedoci smo konstantnih, ekstremnih i višestrukih povećanja cena energenata u sredini u kojoj živimo i radimo, u poređenju sa situacijom od pre 3, 5 ili 10 godina. 

Kriterijum za svrstavanje jednog objekta u niskoenergetski objekat je ograničenje energetske potrošnje  u njemu na 48 kWh/m2/godina. Gradnjom niskoenergetskih objekata se, uz zanemariva dodatna ulaganja (od 5% do 10% od ukupne investicije), a zbog kratkog roka isplativosti, postižu velike uštede energije. Treba napomenuti da 70% od ukupne potrošnje energije „odlazi“ na zagrevanje prostora. Istovremeno, gradnjom ovakvih objekata postižu se i izuzetno značajne redukcije emisija štetnih gasova (CO2). Tako naprimer jedan niskoenergetski objekat emituje godišnje skoro duplo manje štetnih gasova nego objekat izgrađen na bazi osnovnih građevinskih propisa, a „pasivna kuća“ (kao "najekstremniji" primer niskoenergetskog objekta - na tu temu pročitajte poseban sadržaj u rubrici "Info-zona") još 5 puta manje nego objekat niskoenergetske potrošnje.

Centrala grupacije "AUSTROTHERM INTERNATIONAL" se nalazi u Austriji. Naše kolege u centrali raspolažu obiljem informacija na temu gradnje niskoenergetskih (i pasivnih) objekata u Austriji, a prosledili su nam i zanimljive podatke (u "slici i reči") koji jasno pokazuju angažovanje same države i njeno pospešivanje privatnih (i ostalih) građevinskih investitora u toj zemlji da što je moguće češće i više grade objekte koji štede energiju. 

Da pojasnimo do detalja sadržaj gore prikazanih grafikona, s obzirom da je tekst ispisan na nemačkom jeziku:

Ukoliko u Austriji gradite naprimer kuću stambene površine 180 m2 (kao "ogledni region" je uzet region izvan velikih gradskih područja) i pritom se pri gradnji „oslanjate“ samo na one osnovne građevinske propise po pitanju termoizolacije – takva kuća će godišnje "potrošiti" 12.070 kWh za zagrevanje stambenog prostora (2.500 kWh će "potrošiti" za korišćenje tople vode), ukupno će njena gradnja koštati 260.400 EUR (pri čemu ceo iznos finansiranja gradnje morate sami da platite!), a objekat će godišnje emitovati 2.914 kg štetnog C02.

Međutim, ukoliko se odlučite da tu istu kuću gradite kao tzv. niskoenergetski objekat (sa energetskom potrošnjom < 48 KWh/m2/god), onda će taj objekat godišnje "potrošiti" samo 5.680 kWh za zagrevanje unutrašnjosti objekta, gradnja objekta će koštati 279.600 EUR, međutim država Austrija će preuzeti „pokrivanje“ troškova u visini od čak 60.000 EUR (uplata države na račun investitora će uslediti po završetku izgradnje objekta i nakon "dokazivanja" energetske potrošnje objekta od strane stručnih službi), što znači da će graditelja njegova kuća naposletku koštati „samo“ 219.600 EUR! Vredno pomena je, ukoliko ste svesni potrebe za zaštitom životne sredine i aktivno tome doprinosite, i to da će se emisija C02 smanjiti na ukupno 1.636 kg za godinu dana.  

Austrijska država je kod gradnje „pasivnih kuća“ (objekti sa energetskom potrošnjom < 15 KWh/m²/god.) još „darežljivija“ jer će takav objekat subvencionisati čak sa 70.000 EUR! Ukoliko u vašoj „pasivnoj kući“ u Austriji rešite da ugradite još i kolektor – austrijska država će vas „častiti“ i sa dodatnih par hiljada evra...

Sve je to razlog zašto su niskoenergetski objekti (kao i „pasivne kuće“) u Austriji poslednjih godina normalna pojava i zašto niču sve više "kao pečurke posle kiše". Nadamo se da će i u Srbiji uskoro ovaj trend zaživeti jer smo štednjom energije i energetskih troškova svi na dobitku – i država, i proizvođači, a svakako i krajnji potrošači kvalitetnih termoizolacionih materijala koji ih ugrađuju u svoje kuće i stanove. 


Downloads


Cenovnik
Prospekti

Kontakt


Vaša pitanja za nas
Kontakt osobe

News & Infos

U četvrtak, 11.5.2017. godine, drugu godinu zaredom, u Valjevu je održana sportska... 
Austrotherm i gosti na konferenciji u Beču
Naše preduzeće je u periodu 27/29.04.2017 vodilo... 
INFORMACIJA ZA JAVNOST – novo obeležavanje ploče Austrotherm XPS P
Počev od 16.01.2017. ploče Austrotherm XPS P su obeležene ... 
Decenija i po, za uspeh i po!
U četvrtak 21.04.2016, u beogradskom hotelu “Metropol Palace”, u... 
„Austrotherm International” u poslovnoj 2015. godini
Prethodna kalendarska godina je bila godina nastavka poslovne ekspanzije...