Počela izgradnja naše XPS-fabrike u nemačkom Vitenbergeu

12.12.2012. je u industrijskom delu gradića Vitenbergea (između Berlina i Hamburga), simboličnim gestom zabadanja prvog ašova, započeta izgradnja naše 4. fabrike u Evropi u kojoj će se proizvoditi Austrotherm-ove ružičaste termoizolacione XPS-ploče.

Sleva nadesno: Hans Lange, Jozef Unger (generalni izvođač radova), Helmut Astl (Austrotherm – šef projekta), Hening Hajdemans, Gerald Princhorn, Dr. Oliver Herman

Generalni direktor austrijske „majke“ kompanije Austrotherm GmbH, gospodin Gerald Princhorn (Gerald Prinzhorn), na licu mesta je pozdravio uvaženu prisutnu gospodu – gradonačelnika Vitenbergea, Dr. Olivera Hermana (Oliver Hermann), državnog sekretara u Ministartsvu nemačke pokrajine Brandenburg, Heninga Hajdemansa (Henning Heidemanns), kao i člana donjeg doma brandenburškog parlamenta koji potiče iz Vitenbergea, Hansa Langea (Hans Lange).  

„Sa novom fabrikom bićemo bolje pozicionirani na tržištu, transportni putevi naših proizvoda od mesta proizvodnje do kupaca biće skraćeni, tako da ćemo moći brže i fleksibilnije da reagujemo na zahteve kupaca. Celokupna srednja i severna Nemačka biće „pokrivena“ iz ove nove fabrike u Vitenbergeu, a istovremeno ćemo obavljati i izvoz u severne skandinavske zemlje, u Poljsku, ali i u države Beneluksa (Belgiju, Holandiju i Luksemburg. U tom smislu nas raduje i činjenica da uskoro počinje izgradnja auto puta A 14 koji će prolaziti upravo pored Vitenbergea“, izjavio je Gerald Princhorn.

Državni sekretar Hening Hajdemans je iskoristio priliku da kaže sledeće: „Poznati austrijski proizvođač termoizolacionih materijala doprinosi ovim svojim angažmanom jačanju srednjeg staleža, kao onog na kojem počiva svaka uspešna tržišna privreda. Dolazak Austrotherm-a u naš region je dokaz atraktivnosti Prignica kao regije. Grad Vitenberge postaje sada atraktivan ne samo zbog svoje luke i novog autoputa koji će ovde uskoro nastati, već i kroz prisustvo jednog ovako poznatog i priznatog internacionlanog predstavnika građevinske industrije.“

Gradonačelnik Vitenbergea, Dr. Oliver Herman, pozdravlja investiciju u visini od 40.000.000 EUR sledećim rečima: „Austrotherm ovom svojom investicijom šalje jasan signal. Krajem 2013. godine ovde će nastati 70 novih radnih mesta, što je veoma važno u vremenima ekonomske krize u kojoj se nalazimo i i iz koje pokušavamo da se izbavimo.“

3D-model nove XPS-fabrike u Vitenbergeu (Nemačka) koja će zapošljavati 70 ljudi

Na površini od ukupno 114.000 m2 će nastati proizvodne hale za proizvodnju termoizolacionih ploča od ekstrudiranog polistirena (XPS), kao i upravna zgrada nemačke ćerke kompanije Austrotherm Dämmstoffe GmbH. Krajem 2013. bi prve ružičaste XPS-ploče, otporne na visoka mehanička opterećenja i na upijanje vlage, trebalo da napuste fabriku u Vitenbergeu. Ove ploče predstavljaju idealnu termoizolaciju za temelje, podrumske zidove i ravne krovove. Austrotherm je inače na tržištu Nemačke prisutan još od početka 2011. godine – preko svog prodajnog tima koi je sve vreme na nemačko tržište plasirao XPS-ploče iz austrijske fabrike u Purbahu (Purbach), ali će od kraja 2013. ta prodaja, pogotovo u centralnim i severnim delovima zemlje, biti znatno olakšana postojanjem fabrike u Vitenbergeu.   

Grupacija „Austrotherm International“ zapošljavala je na kraju 2011. godine oko 800 ljudi širom Evrope, koji su ostvarili godišnji promet od 226.000.000 EUR. Grupacija poseduje u 11 evropskih država ukupno 18 proizvodnih postrojenja za proizvodnju termoizolacionih proizvoda od ekspandiranog (EPS) i ekstrudiranog polistirena (XPS). Pored centrale u Austriji, „pionir“ u proizvodnji termoizolacije poseduje ćerke kompanije, osim u Nemačkoj, još i u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj.   

Fabrika u nemačkom Vitenbergeu biće 4. po redu Austrotherm-ova XPS-fabrika u Evropi. Prethodne 3 su hronološki nastale u austrijskom Purbahu (Purbach), srpskom Nišu i u rumunskoj Horiji (Horia).


Downloads
Kontakt
News & Infos

U četvrtak, 11.5.2017. godine, drugu godinu zaredom, u Valjevu je održana sportska... 
Austrotherm i gosti na konferenciji u Beču
Naše preduzeće je u periodu 27/29.04.2017 vodilo... 
INFORMACIJA ZA JAVNOST – novo obeležavanje ploče Austrotherm XPS P
Počev od 16.01.2017. ploče Austrotherm XPS P su obeležene ... 
Decenija i po, za uspeh i po!
U četvrtak 21.04.2016, u beogradskom hotelu “Metropol Palace”, u... 
„Austrotherm International” u poslovnoj 2015. godini
Prethodna kalendarska godina je bila godina nastavka poslovne ekspanzije...