Izolacija fasadnih zidova"WDVS" je nemačka skraćenica za pojam "Wärmedämmvebundsystem", ili u slobodnom prevodu "uvezani sistem toplotne / termičke izolacije". Njega čine razni materijali u sistemu, a termoizolacioni materijal EPS (ekspandirani polistiren, tj. "stiropor") je u praksi najčešće taj koji je "zaslužan" za uštedu energije, odnosno energetskih troškova. Drugi termoizolacioni materijali koji se pojavljuju na tržištima imaju danas mnogo ređu primenu na fasadama od one koju ima stiropor. Mi u Srbiji nudimo 2 varijante fasadnog stiropora - Austrotherm EPS AF (fasadni stiropor bele boje) i još "moderniji" Austrotherm EPS AF PLUS (fasadni stiropor sa primesama grafita koje stiroporu daju sivu boju). Oba ova artikla poseduju odlične vrednosti koeficijenta toplotne provodljivosti (pri čemu je sivi stiropor za nekih 20% bolji termoizolator od belog stiropora, što će reći da se npr. istovetan termoizolacioni efekat postiže sa pločom Austrotherm EPS AF, debljine 12cm i pločom Austrotherm EPS AF PLUS, debljine 10cm) i predstavljaju idealna rešenja za termičku izolaciju fasade vašeg objekta. Istovremeno se ne sme smetnuti sa uma da je fasada jednog objekta ta koja objekat značajno štiti od mnogih spoljnih klimatskih uticaja, kao i da ona umnogome utiče na estetski izgled samog objekta. Fasada daje i jednu individualnu "notu" objektu, a govori mnogo i o ukusu vlasnika objekta. Iz svega nabrojanog se da zaključiti da izolacija fasade predstavlja zaštitu objekta u pravom smislu te reči. To važi i kada su u pitanju standardno termički izolovani objekti, a kamoli kada je reč o tzv. niskoenergetskim i pasivnim kućama (kod kojih je debljina termoizolacionog sloja na fasadi, ali i ne samo na fasadi, višestruko veća nego kod standardno termički izolovanog objekta).  

"WDVS" ima puno prednosti:

Izraženi osećaj ugodnosti boravka u objektu, s obzirom na temperaturu na unutrašnjoj strani fasadnog zida koja iznosi oko 20° C ("topao zid")
Velika ušteda energije kroz primenu Austrotherm EPS AF, odnosno enormna ušteda energije uz primenu Austrotherm EPS AF PLUS
Veliki i slobodan izbor debljine termoizolacije koju vlasnik objekta želi da ugradi - od 5cm pa sve do 30cm - pri čemu mi u Srbiji preporučujemo debljinu od min. 12cm (ukoliko koristite Austrotherm EPS AF)
(NAPOMENA: Pogledajte rubriku u "Info-zona" koja govori o našoj kampanji u Srbiji)
Sprečavaju se temperaturne oscilacije i razne vrste napona u fasadnom zidu 
"WDVS" predstavlja jednostavnu i ekonomičnu metodu ne samo u novogradnji, nego i kada je u pitanju termička sanacija objekta, dakle naknadna ugradnja termoizolacije na fasadne zidove jednog još od ranije postojećeg (i termički neizolovanog) objekta. Šta više, to je često i jedina efikasna metoda ako su se na fasadnom zidu pojavile npr. pukotine. 

Termički izolovana fasada - profesionalna ugradnja u novogradnji i prilikom sanacije (renoviranja)

Ušteda troškova grejanja (zimi), ali i troškova hlađenja (leti)
Stvaranje prijatne klime za život i rad
Manja debljina konstruktivnog dela zida
Dobitak korisnog prostora u objektu od ca. 4 m²
Jednostavna i laka obrada

"WDVS" u novogradnji  "WDVS" kod sanacije (renoviranja)
   
1 Zidani zid
2. od ranije postojeći malter
3. lepak (npr. „Murexin“ Energy FIX, TOP ili STAR)
4. Austrotherm EPS AF / AF PLUS
5. tiplovi
6. lepak (npr. „Murexin“ Energy FIX, TOP ili STAR)
7. fasadna podloga Murexin Energy Primer
8. završni fasadni malter (npr. „Murexin“ Energy Supra,
    Briliant, Crystal ili Furioso)

Uputstva za obradu / ugradnju:

Podloga mora biti čvrsta, suva, čista, nosiva, ali i ravna - bez rupa i bez ispupčenja
Nanošenje i ugradnja bilo koje komponente sistema se ne treba obavljati pri spoljnim temperaturama ispod +5 °C, kao i pri izloženosti fasade jakom sunčevom zračenju
Ukoliko nakon postavljanja stiropora prođu 2 sedmice (ili više) a armaturna mrežica još uvek nije ugrađena, onda se pre ugradnje armaturne mrežice stiroporne ploče moraju istrugati
Na spojevima striropornih ploča se ne sme dozvoliti "prodor" lepka ka spolja, s obzirom da bi u tom slučaju nastali tzv. "hladni mostovi" koji umanjuju termoizolacioni efekat izolovanog zida

1. „Murexin“ početni profil (iste debljine kao debljina termoizolacije koja se ugrađuje), fiksirati tiplom. 2. Murexin-lepak naneti na ploču Austrotherm EPS AF (ili na Austrotherm EPS AF PLUS, kao na fotografiji) kako tačkasto (3 "pogače" unutar ploče), tako i po obodu (u širini od 4-5cm).
   
3. Nakon lepljenja stiropornih ploča naneti novi sloj Murexin lepka i u njega utisnuti armaturnu Murexin-mrežicu, pri čemu se pojedinačne mrežice po širini moraju preklapati min. 10 cm. 4. Nanošenje tankog fasadnog maltera (npr. Murexin Energy Supra, Briliant ili Furioso) i struktuiranje površinskog sloja.

Proizvodi: 

Austrotherm EPS AF
Austrotherm EPS AF-PLUS

Prospekti: 

Katalog proizvoda
Opšti prospekt
Opšti flajer
Optimalna debljina fasadne termoizolacije
Austrotherm EPS AF PLUS (sivi fasadni stiropor)


Proizvodi
Download


Cenovnik
Prospekti

News & Infos

U četvrtak, 11.5.2017. godine, drugu godinu zaredom, u Valjevu je održana sportska... 
Austrotherm i gosti na konferenciji u Beču
Naše preduzeće je u periodu 27/29.04.2017 vodilo... 
INFORMACIJA ZA JAVNOST – novo obeležavanje ploče Austrotherm XPS P
Počev od 16.01.2017. ploče Austrotherm XPS P su obeležene ... 
Decenija i po, za uspeh i po!
U četvrtak 21.04.2016, u beogradskom hotelu “Metropol Palace”, u... 
„Austrotherm International” u poslovnoj 2015. godini
Prethodna kalendarska godina je bila godina nastavka poslovne ekspanzije...