Seminar u hotelu "Holiday Inn"

Dana 10.10.2012. smo uspešno orgranizovali stručno predavanje kojem su prisustvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i srpski projektanti sa kojima sarađujemo.

Predavanje je nosilo radni naslov:

„Poboljšanje energetske efikasnosti u visokogradnji uz pomoć ekspandiranog polistirena (stiropora) kao termoizolacionog materijala, sa posebnim fokusom na protivpožarnu zaštitu i zaštitu životne sredine – pravna implementacija i praktična iskustva iz Austrije“

Predavač je bio naš gost iz Austrije, gospodin Dr. Clemens Demacsek (Klemens Demaček) -  predsednik „GPH“ („Güteschutzgemeinschaft Polystyrol – Hartschaum“), udruženja austrijskih proizvođača stiropora. Naša austrijska „majka-kompanija“ (Austrotherm GmbH) je uticajna članica tog udruženja, tako da su kolege iz Austrije posredovale u dolasku Dr. Demačeka u Beograd. 

Skup su najpre, osim predstavnika naše kuće, pozdravili gospodin Andreas Haidenthaler (Andreas Hajdentaler), Trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije, kao i gospodin Ivan Zarev, načelnik Uprave za preventivnu zaštitu MUP-a Repubilke Srbije.  Naši gosti i slušaoci seminara (ukupno 40-ak ljudi) bili su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije (stigli su predstavnici ovog sektora iz 20-ak gradova Srbije), ali i poznati srpski projektanti (arhitekte) sa kojima naša kuća već godinama uspešno sarađuje.

Dr. Demaček je svoje predavanje podelio u 3 celine, onako kako je to gore navedeno u radnom naslovu predavanja, tako da je u njegovom skoro 2-časovnom izlaganju “za svakoga bilo ponešto“. Projektanti su sigurno ponajviše bili zainteresovani za uticaj EPS-a (stiropora) na poboljšanje energetske efikasnosti u zgradarstvu,dok su pripadnici MUP-a (Sektora za vanredne situacije) svoje veliko interesovanje pokazali za ponašanje EPS-a pri gorenju (požaru). Zaštita životne sredine je bila tema koja je podjednako interesovala obe ciljne grupe.

Dr. Demaček je svoje  predavanje bazirao na pravnoj regulativi i praksi u Austriji, zemlji koja je  već punih 17 godina (od 1995. godine) punopravna članica Evropske Unije. Naši  gosti i slušaoci predavanja mogli su da se uvere da postoje sličnosti, ali i neke  bitne razlike između regulativa dvaju zemalja (Austrije i Srbije). Ono što je  neminovno je to da će se protivpožarna regulativa u Srbiji sasvim sigurno u  narednom periodu približavati onoj koja je važeća u Austriji (tj. u EU), a ne  obrnuto. Što se energetske efikasnosti tiče, Austrija je tu mnogo ispred Srbije  jer u Austriji odavno postoje već i državni programi kojima se pospešuje  gradnja energetski „štedljivih“ objekata (niskoenergetske i pasivne kuće).

Nakon svog veoma pažljivo slušanog predavanja, Dr. Demaček je vrlo rado odgovarao na pitanja, razvila se i jedna 20-minutna diskusija, što ovom seminaru svakako daje još jednu dodatnu, pozitivnu ocenu.

Austrotherm d.o.o. koristi i ovu priliku da se zahvali svim posetiocima i slušaocima seminara kojeg smo organizovali u hotelu „Holiday Inn“, a našu posebnu zahvalnost upućujemo Trgovinskom odeljenju Ambasade Austrije koje je bilo suorganizator ovog skupa i koje nam je pružilo veliku logističku podršku.

Foto galerija