Austrotherm i gosti na konferenciji u Beču

Naše preduzeće je u periodu 27/29.04.2017 vodilo desetak arhitekata / projektanata iz Srbije na 21. Međunarodnu konferenciju o pasivnoj kući, koja je ove godine održana u austrijskoj metropoli Beču.

Učešće na ovoj konferenciji jeste bilo glavni događaj na ovom trodnevnom putovanju, ali ne i sve što smo za naše goste pripremili. 

Po dolasku u Beč (27.04.2017.), sa gostima smo se pravo sa aerodroma uputili ka mestu Purbah (Purbach), u kojem je locirana naša prva i do danas najveća XPS-fabrika u Evropi. Međutim, pre nego što smo posetili fabriku, najpre smo obišli jednu životopisnu vinariju u okviru koje, osim prostora za obedovanje, postoji i adekvatan prostor za održavanje jednog 2-časovnog seminara na temu pasivnih kuća. Taj seminar su organizovale naše kolege iz Austrotherm GmbH Austrija, konkretno g-din Johan Jandl (Johann Jandl), rukovodilac tamošnjeg kompanijskog sektora za istraživanje i razvoj, kao i njegov asistent,  g-din Kristofer Majer (Christopher Mayer). Austrotherm GmbH poseduje veliko iskustvo u isporuci proizvoda za izgradnju niskoenergetskih, kao i pasivnih kuća, pa je ovo bila idealna prilika da kolege iz Austrije ta svoja iskustva podele i sa našim gostima.

Nakon seminara smo se uputili u 1,5-časovni obilazak naše XPS-fabrike. S obzirom da su u isto vreme Austriju posetile i naše kolege iz Rumunije i Turske, svako sa svojim gostima (takođe arhitektama, ali i sa nekolicinom novinara specijalizovanih za građevinske teme), tura je organizovana u dve grupe, a „vodiči“ su bili g-din Herman Vagner (Hermann Wagner), direktor fabrike, kao i g-din Paul Presl (Paul Pressl), šef proizvodnje. U okviru obilaska fabrike, naši gosti su mogli da se detaljno upoznaju sa svim fazama i procesima u toku proizvodnje naših poznatih, ružičastih termoizolacionih XPS-ploča, ali i nekih drugih „pratećih“ proizvoda (poput Austrotherm Uniplatte naprimer), koji takođe nastaju u fabrici u Purbahu. Nakon obilaska fabrike uputili smo se ka Beču gde smo smestili naše goste.

Ceo petak (28.04.) je bio posvećen učešču na 21. Međunarodnoj konferenciji o pasivnoj kući, koja je organizovana na lokaciji bečkog sajma. Preko 1.200 registrovanih gostiju, iz 60-ak zemalja sa svih svetskih kontinenata, uzelo je na ovoj konferenciji aktivnog ili makar pasivnog učešća. Prepodne je održan plenum, a popodne su predavanja održana u više velikih sala, na različite teme, pri čemu su sve one bile posvećene izgradnji pasivnih kuća, uštedi energije, redukciji energetskih troškova i sl. U holovima je više kompanija iskoristilo mogućnost za postavljanje svojih štandova, a tu mogućnost je naravno iskoristio i Austrotherm GmbH, na čijem štandu su predstavljeni proizvodi i tehnička rešenja koja omogućavaju maksimalnu uštedu energije kroz ugradnju kvalitetnih termoizolacionih materijala marke „Austrotherm“. U večernjim časovima, za sve učesnike je organizovana gala večera u Prirodno-istorijskom muzeju (Naturhistorisches Museum) u Beču, a pokrovitelj ove svečanosti je bila ambasada Kanade u Austriji, povodom 150 godina postojanja kanadske države.

Subota 29.04. je iskorišćena za posetu jednom našem referentnom objektu. Reč je o studentskom domu „Green House“ na istoku Beča, u novom naselju koje se zove Aspern. Taj studentski dom je izgrađen u potpunosti kao pasivna kuća, a voditeljka ovog studentskog doma nam je ispričala veoma interesantne detalje kada je u pitanju izgradnja, ali i eksploatacija ovog objekta. Ne treba posebno napominjati da je ovaj lep studentski smeštaj potpuno ispunjen, da u njemu tokom cele godine nema nijednog jedinog slobodnog mesta – verovatno i zbog toga što se u njemu prijatno i udobno za stanovanje i učenje.

Subotnje popodne je donelo našim gostima i jednu kraću organizovanu turističku šetnju centrom Beča (uz pratnju vodiča), kao i par sati slobodnog vremena za privatne aktivnosti, a u večernjim časovima smo se uputili ka aerodromu i povratnom letu za Beograd.

Slike sa konferencije i obilaska studentskog doma "Green House" možete videti u galeriji sa leve strane.

Foto galerija

Austrotherm i gosti na konferenciji u Beču