Zid

Termička izolacija ruba ploče

„Toplotni most“ je oblast u konstruktivnim delovima jednog građevinskog objekta kroz koju se toplota brže prenosi ka spoljašnjosti nego kroz druge delove objekta. Na taj način ne samo da se uzalud troši dragocena energija, već se tako podstiče i nastanak buđi. Prava i pravilna termička izolacija predstavlja branu za nastanak štetnih „toplotnih mostova“.

Sprečiti gubitke energije

„Toplotni mostovi“ mogu nastati na mnogim mestima u objektu – kod prozorskih nadvratnika, u prozorksim oknima, na čeonim stranama ploča, na plafonima, na stubovima, na gredama, na betonskim površinama u zidanim zidovima, kao i na unutrašnjim betonskim površinama. Oni nastaju praktično na spojevima različitih građevinskih elemenata (delova konstrukcije), odnosno tamo gde se spajaju elementi različitih debljina. Posebno su kritične čeone strane ploča, a pravilna termička izolacija tih delova je ključna za održavanje „zdravlja“ konstrukcije, tj. za sprečavanje nastanka „toplotnog mosta“.   

Austrotherm XPS TOP P - za termičku izolaciju ruba ploče

Upotreba Austrotherm XPS TOP P, termoizolacione ružičaste ploče hrapave površinske strukture, nudi isplativo i što je najbitnije jedno tehnički optimalno rešenje za sprečavanje nastanka “toplotnog mosta” po rubu ploče.

Austrotherm XPS TOP P se ugrađuje kao oplatni prsten oko ploče, a hrapava površinska struktura ploče se bira iz razloga što lepak ili malter (koji se po pravilu nanosi spolja, pri formiranju završnog fasadnog sloja) mnogo bolje prijanja na takvu jednu hrapavu površinu, nego ukoliko je ona potpuno glatka. Naša ružičasta ploča se inače lako iseca i na taj način prilagođava raspoloživom prostoru, tako da nikakvi ćoškovi niti uglovi na ploči nisu problem, u smislu mogućnosti termičke izolacije takvih lokacija sa spoljašnje strane.