NOVO! Austrotherm XPS ThermoBond

Austrotherm GmbH, naša austrijska “majka” kompanija, je u početku na tržišta Austrije i Nemačke, a u međuvremenu i na još neka zapadnoevropska tržišta, uspešno plasirala svoj novi proizvod na bazi ekstrudiranog polistirena (XPS).

Koeficijent toplotne provodljivosti (λ) predstavlja verovatno najbitniju karakteristiku svake termoizolacione ploče, pa tako i one izrađene od ekstrudiranog polistirena (XPS). Ta tzv. „lambda-vrednost“ varira kod standardnih XPS-ploča u zavisnosti od debljine ploče, i to tako da tanje ploče imaju bolju (nižu), a deblje ploče lošiju (višu) „lambda-vrednost“. Tako naše standardne XPS-ploče u Austriji imaju „lambdu“ u opsegu od 0,033 W/mK (za ploče debljine od 3cm do 6cm) do 0,038 W/mK (za ploče debljine od 18cm do 20cm). 

Sa druge strane, poznata je činjenica da generalno deblji termoizolacioni slojevi nude generalno i bolju termičku izolaciju. Austrotherm GmbH je zato, uz pomoć tzv. „thermobonding“ postupka, izumeo i na tržište izbacio termoizolacionu ploču Austrotherm XPS TB (sa različitim površinskim strukturama i sa različitim kategorijama pritisne čvrstoće) koja nastaje vakumskim spajanjem (lepljenjem) u termičkom postupku pojedinačnih XPS-ploča debljina 4cm i/ili 6cm. Na taj način se dobija praktično monolitan proizvod sa „lambdom“ od samo 0,035 W/mK, a u opsegu debljina od 18cm pa sve do čak 40cm! 

„TB“-ploče sa glatkom površinskom strukturom se izrađuju u istovetnim kategorijama pritisne čvrstoće kao i „obične“ XPS-ploče (Austrotherm XPS 30, Austrotherm XPS 50 i Austrotherm XPS 70), s tim što one u „TB“-tehnologiji postoje samo sa ivicama obrađenim u stepenastom rezu („falc“). 

Kada su u pitanju „TB“-ploče sa hrapavom površinskom strukturom, one u „TB“-tehnologiji postoje samo sa ravnim ivicama. 

Područja primene „TB“-ploča se ni po čemu ne razlikuju od područja primene „običnih“ termoizolacionih ploča na bazi ekstrudiranog polistirena (Austrotherm XPS). 

Što se tiče cena „TB“-ploča, moramo reći da su one dosta skuplje u odnosu na klasične XPS-ploče, pre svega zbog proizvodnog procesa koji je značajno skuplji u „TB“-tehnologiji. Ipak, činjenice da se u „thermobonding“-u nude XPS-ploče debljina čak do 40cm (!), a u isto vreme i ploče sa vrlo niskom „lambdom“, predstavljaju argumente koji obećavaju njihovu sve veću i češću primenu na svim tržitima na kojima grupacija „Austrotherm International“ postoji i operativno deluje.

Austrotherm XPS u „thermobonding“ postupku se proizvodi za sada samo u našim fabrikama u Austriji (Purbach) i Nemačkoj (Wittenberge).

Srpski Austotherm d.o.o. stoji na raspolaganju za sve zainteresovane potencijalne kupce ovog proizvoda sa teritorija Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pošaljite Vaš konkretan upit našoj prodajnoj službi u Valjevu (preko naše rubrike „Kontakt“), a mi ćemo se potruditi da na takav upit što pre odgovorimo.