60 godina Austrotherm-a = 60 godina kompetentnosti!

260 naših odabranih klijenata (kupaca) iz Austrije, kao i iz 15-ak drugih evropskih država su u četvrtak 13.06.2013. prisustvovali glamuroznoj svečanosti koju je Austrotherm GmbH, povodom svog 60. rođendana, organizovao u baroknom zamku Esterhazi (“Esterhazy”), u gradiću Ajzenštatu (Eisenstadt) na krajnjem istoku Austrije.    

Predsednik austrijske pokrajine Burgenland, g-din Hans Nizl (Hans Niessl), uručio je tom prilikom plaketu g-dinu Peteru Šmitu (Peter Schmid), za zasluge za privredni razvoj pokrajine Burgenland. Tom prilikom je visoki i uvaženi gost iz sveta austrijske politike izjavio:

„Austrotherm GmbH je decenijama unazad veoma pouzdan partner naše pokrajine. To je preduzeće koje je svojom spremnošću za inovacijama kao i za ekspanzijom stvorilo značajna radna mesta u Pinkafeldu i Purbahu gde se nalaze fabrička postrojenja ove kompanije. Sem toga, nakon pada „gvozdene zavese“ krajem 80-ih godina prošlog veka, Austrotherm GmbH je prepoznao svoj potencijal da dobije jednu novu, evropsku dimenziju, a veoma uspešna ekspanzija preduzeća širom Evrope u prethodnih 20-ak godina pokazuje i dokazuje poslovnu sposobnost rukovodstva Austrotherm GmbH.“

Peter Šmit se zahvalio na pohvalnim rečima g-dina Nizla, a potom se ion lično obratio prisutnim gostima:

„Prethodnih 60 godina su prepune uspešnih osvajanja tržišta širom Evrope, tehničkih i tehnoloških novina koje smo usvojili, ali i našeg snažnog angažmana kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Termička izolacije je jedna „win-win“ kombinacija. Sa termoizolacijom se štede energija i novac, dakle time se čini nešto u korist sosptvenog novčanika, ali se sa druge strane redukuje i emisija štetnih gasova (CO2), čime se čini nešto značajno u korist životne sredine, a to znači i države.“

60 godina Austrotherm-a, pogled unazad:

1953 > Osvald Novotni (Oswald Nowotny) je prvi Austrijanac koji počinje da proizvodi stiropor
1964 > u Purbahu (Purbach) se otvara fabrika EPS-a (stiropora)
1980 > Fridrih Šmit (Friedrich Schmid( preuzima kompaniju „Dämmstoffe Nowotny“
1982 > preuzimanje fabrike stiropora u Pinkafeld-u
1990 > u Purbahu se fabrika stiropora „preobraća“ u fabriku XPS-a (ekstrudiranog polistirena)
1991 > prva ekspanzija kompanije van granica Austrije – osnivanje „ćerke“-kompanije u Mađarskoj, gradnja prve EPS-fabrike u Đeru (Györ)   
1993 > dobijanje odlikovanja pokrajine Burgenland („državni grb“) / otvaranje prve EPS-fabrike u Poljskoj (Osviećim)
1997 > otvaranje EPS-fabrike u Slovačkoj (Bratislava)
1999 > Peter Šmit (Peter Schmid) postaje generalni direktor Austrotherm GmbH /  otvaranje EPS-fabrike u Rumuniji (Bukurešt)
2003 > otvaranje prve EPS-fabrike u Srbiji (Valjevo) / počasno priznanje za Fridriha Šmita
2004 > otvaranje prve EPS-fabrike u Bugarskoj (Sofija)
2008 > otvaranje prve EPS-fabrike u BIH (Bihać) / otvaranje EPS-fabrike u Turskoj (Gebze)  
2010 - 2012 > dogradnja, proširenje proizvodnih kapaciteta u fabrikama u Austriji (Purbah i Pinkafeld)
2011 > nagrada pokrajine Burgenland za inovacije
2013 > izgradnja XPS-fabrike u Nemačkoj (Vitenberge) koja će biti gotova u jesen ove godine /  uvođenje proizvoda „Austrotherm Resolution®“ na tržište

Austrotherm u ciframa:

Grupacija „Austrotherm International“ je u 2012. godini posedovala 19 fabričkih postrojenja u Evropi (16 EPS-fabrika i 3 XPS-fabrike), a krajem 2013. godine će se njima „pridružiti“ i jubilarna 20. fabrika (4. XPS-fabrika) u nemačkom Vitenbergeu (Wittenberge). Grupacija postoji i posluje u 11 evropskih država, a u 2012. godini je ostvarila promet od 245.000.000 EUR, što predstavlja porast prometa od 8% u odnosu na 2011. godinu. Na dan 31.12.2012. grupacija je širom Evrope zapošljavala 830 ljudi.