Otvorena XPS-fabrika u Nemačkoj

Naša austrijska „majka“ kompanija je 05.06.2014, jednom glamuroznom proslavom unutar fabričkog kruga, ozvaničila početak proizvodnje XPS-a u nemačkom Vitenbergeu (Wittenberge), gradiću koji se nalazi između Berlina i Hamburga.

Preko 200 gostiju, klijenata i partnera iz sveta privrede i politike, predvodili su Dr. Ditmar Voidke (Dietmar Woidke) – Predsednik Vlade nemačke pokrajine Brandenburg i Dr. Ralf Šajde (Ralph Scheide) - austrijski ambasador u Nemačkoj. Obe značajne ličnosti su održale prigodne govore, naglašavajući značaj privredne saradnje Nemačke i Austrije, ali i značaj kojr će naše novo fabričko postrojenje imati kako za grupaciju „Austrotherm“, tako i za samo stanovništvo u nemačkom Vitenbergeu. Osim pomenutog „dvojca“, među uvaženim gostima su se našli Dr. Valter Koren (Walter Koren) – direktor sektora austrijske privredne komore u inostranstvu, Mr. Johan Kausl (Johann Kausl) iz predstavništva austrijske privredne komore u Berlinu, Hans Lange – parlamentarac nemačke pokrajine Brandenburg koji živi u Vitenbergeu, kao i gradonačelnik Vitenbergea Dr. Oliver Herman (Oliver Hermann).    

Proslava je organizovana pod radnim naslovom „Fire or Ice? Think pink!“, sa jasnom aluzijom na naš ružičasti visokokvalitetan termoizolacioni materijal koji je otporan na sve vrste opterećenja, pa tako i na ona izazvana ekstremno visokim ili niskim temperaturama.

Pre svečane večere i zabavnog programa, goste je na veoma interesantan način animirao bivši švajcarski fudbalski sudija sa „FIFA“-znakom, poznati Urs Majer (Urs Meier). Reč je o nekada svetski priznatom arbitru koji je danas aktivan kao komentator fudbalskog suđenja na nemačkom TV-kanalu „ZDF“.  Urs Majer je održao predavanje na temu „Donositi odluke pod pritiskom“, a to je tema koja je svakako interesantna i izvan sportske (sudijske) branše.

DETALJI O FABRICI: Naša nova XPS-fabrika u Vitenbergeu je izgrađena u rekordnom periodu, za samo 10 meseci. Prostire se na površini od ukupno 114.000 m2, a izgradnja je poverena kompaniji „Unger Steel Group“ koja je dugogodišnji partner grupacije „Austrotherm“, pri izgradnji naših mnogobrojnih fabrika širom Evrope. Austrijski Austrotherm GmbH je investirao 40.000.000 € u fabriku u Vitenbergeu, a u fabrici će biti zaposleno 70 ljudi.   

Austrotherm International poseduje danas 20 farbika (16 EPS- i 4 XPS-fabrike) u 11 evropskih država. U 2013. godini, grupacija je zabeležila porast prometa od 2% u odnosu na 2012. godinu, odnosno promet od 250.000.000 €.

“U ovoj 2014. godini očekujemo dalji rast prometa – uslovljen pre svega novom XPS-fabrikom u nemačkom Vitenbergeu, ali i novom EPS-fabrikom u turskom Izmiru”, kaže Peter Šmid (Peter Schmid), vlasnik i generalni direktor Austrotherm GmbH, odnosno čitave grupacije “Austrotherm”.      

Schmid Industrie Holding (SIH) je koncern koji se bavi proizvodnjom najrazličitijih građevinskih materijala, a kojem, osim grupacije “Austrotherm”, pripadaju još “Baumit”, “Murexin”, “Wopfinger”, “Lorencic” itd. U prethodnoj (2013.) godini, SIH je zabeležio promet od 1.300.000.000 €, a on je ostvaren sa ukupno 4.700 zaposlenih ljudi širom Evrope