Industrija

Austrotherm EPS-granulat (granule stiropora)

Austrotherm ima u svojoj ponudi (u zvaničnom cenovniku) i granule EPS-a, i to granule svih 6 kategorija "belog stiropora" od kojih mi pravimo termoizolacione ploče (A30, AF 60, AF, A100, A120 i A150). Granule se pakuju u vreće prikazane na priloženoj fotografiji, a kapacitet vreće je 2,2m³. Naše EPS-granule su prečnika od 2mm do 10mm.

Zajedno sa cementom, peskom, vodom i aditivom (plastifikatorom) one čine osnovu za proizvodnju tzv. "lakih betona", koji u poslednje vreme nalaze sve širu primenu u građevinarstvu - koriste se za izradu pada (kosine) na ravnim krovovima, plivajućih podova, industrijskih toplih podova, kao i za izradu ravnajućih slojeva. Prisustvo EPS-granula (najčešće klase A30), a pri ovoj primeni se koriste granule prečnika od 2mm do 5mm, omogućuje da se betonu značajno smanji zapreminska masa (sa 2400 kg/m³ na 400 kg/m³, pa čak i niže!), a samim tim i masa cele konstrukcije. Istovremeno se višestruko poboljšavaju termoizolacione karakteristike betona i njegova mehanička obradivost.

Granule stiropora pronalaze svoju primenu i u industriji nameštaja - kao ispuna za tzv. "lazy bag" fotelje i vreće (prečnik ovih granula stiropora je u tom slučaju od 5mm do 10mm).