Austrotherm XPS® TOP – nov naziv i dizajn

U fabrici za proizvodnju termoizolacionih ploča od ekstrudiranog polistirena (XPS) u Nišu je instalirana nova proizvodna linija, značajno većeg proizvodnog kapaciteta od dosadašnjeg. Na taj način će srpsko preduzeće Austrotherm d.o.o. bitno proširiti svoje izvozne aktivnosti u zemlje u okruženju, ali i u države srednje Evrope.

XPS-ploče marke “Austrotherm” dobijaju u svom imenu i dodatnu oznaku “TOP“, kako bi i po tome bile identične pločama nastalim u fabrikama grupacije u Austriji i u Nemačkoj.

Austrotherm XPS® TOP 30 (glatka površinska struktura)

Austrotherm XPS® TOP P (hrapava površinska struktura, klasa "30")

Austrotherm XPS® TOP 50 (glatka površinska struktura)

Austrotherm XPS® TOP 70 (glatka površinska struktura)

Oznaka “TOP” ne predstavlja bilo kakvu promenu u proizvodnoj  tehnologiji u Nišu, niti u karakteristikama proizvoda. Tom oznakom se u Austriji simbolizuje ekološki način proizvodnje, tj. prelaženje sa freona (kao pogonskog gasa) na CO2. To se tamo desilo još pre 20-ak godina, a neko vreme nakon uvođenja CO2 kao pogonskog gasa je u Austriji čak tekla paralelna proizvodnja, uz primenu jedne ili druge vrste pogonskog gasa, pa su na tamošnje tržište izbacivane i ploče “Austrotherm XPS” (freon), i ploče “Austrotherm XPS TOP” (CO2). Par godina kasnije je freon potpuno istisnut u Austriji, a taj period se poklapa otprilike sa 2005. godinom, kada je grupacija “Austrotherm International” preuzela u Srbiji do tada konkurentski proizvodni pogon u Nišu. Sa preuzimanjem XPS-fabrike u Nišu je istovremeno uveden CO2 kao pogonski gas, ali je odluka našeg srpskog preduzeća Austrotherm d.o.o. bila da domaću branšu i stručnu javnost, tek naviknutu na pojam ružičaste XPS-ploče kao domaćeg proizvoda (pri čemu je internacionalna skraćenica “XPS” odavno poznata kao skraćenica za pojam “ekstrudirani polistiren”), ne opterećujemo dodatno dodavanjem i oznake “TOP” u ime našeg proizvoda.

Danas, 15 godina kasnije, mi to činimo i na taj način izjednačavamo u potpunosti imena naših proizvoda iz Niša sa imenima XPS-proizvoda iz fabrika naše grupacije u Austriji i Nemačkoj. Ploče iz Niša će se ubuduće itekako “sudarati” na tržištima zemalja centralne Evrope sa austrijskim i nemačkim XPS-pločama marke “Austrotherm”, pa bi različiti nazivi inače potpuno istovetnih proizvoda kada je u pitanju njihov kvalitet, mogli uneti zabunu i nedoumicu kod naših klijenata, odnosno krajnjih kupaca.

Iz istog opisanog razloga, XPS-ploče marke “Austrotherm” proizvedene u Nišu dobijaju i nov vizuelni identitet, koji će ubuduće biti identičan pločama koje se proizvode u fabrikama grupacije u Austriji i u Nemačkoj. On obuhvata veliki logo i ispis imena proizvoda preko cele dužine ploče – bez obzira o kom tipu (klasi) ploče se radi I kakva joj je površinska struktura (glatka ili hrapava).

Nov dizajn će imati i etikete (deklaracije) zalepljene na pakovanjima, a u bližoj budućnosti će i tzv. “jumbo-palete” (čini je ukupno 12 paketa XPS-ploča uvijenih u dodatnu “stretch” foliju) biti posebno obeležene trakom, po celom obimu palete, sa uočljivim aplikacijama našeg kompanijskog logoa u boji.

Recimo na kraju i da će na ovaj način, izjednačavanjem vizuelnog identiteta naših XPS-proizvoda iz Niša sa XPS-proizvodima iz Austrije i Nemačke, biti postignut za nas još jedan važan cilj: Nov izgled naših proizvoda omogućiće na tržištu Srbije puno lakšu diferencijaciju, odmah na prvi pogled, između originalne XPS-ploče marke “Austrotherm” i kopija i falsifikata (ploče nepoznatih proizvođača, gotovo istovetne ružičaste boje), koje smo u prethodnih par godina primetili i registrovali u našoj zemlji.