Istorijat grupacije Austrotherm

Kompanija Austrotherm je pionir u proizvodnji termoizolacionih materijala. Osnovana je 1953. godine od strane Osvalda Novotnija (Oswald Nowotny) koji je prvi počeo sa proizvodnjom stiropora. Od tada kompanija svoje poslovanje zasniva na politici konstantnog razvoja i inovacija. Danas, posle više od 60 godina postojanja, Austrotherm grupacija posluje u 11 evropskih zemalja, u kojima raspolaže sa ukupno 20 proizvodnih pogona. Grupacija je deo koncerna „SIH“ (Schmid Industrie Holding), kojem takođe pripadaju i grupacije kao što su Baumit, Wopfinger, Murexin itd. 

1953

Počeci datiraju unazad od 1953. godine kada je Osvald Novotni, kao prvi preduzetnik u Austriji, počeo u Beču sa proizvodnjom stiropora. Osvald Novotni se u početnoj fazi koncentrisao na primenu stiropora u području dekorisanja, kao npr. na lutke ili na biste za izloge. Ekspandirani polistiren (EPS), kako glasi naziv za stiropor u „terminus tehnicus“ (tehničkom jeziku), otkriven je godinu dana ranije od strane nemačkog hemijskog koncerna BASF iz Ludwigshafena.

1964

Stvarni tržišni potencijal stiropora nalazio se u njegovim izvanrednim toplotno-izolacionim svojstvima, koja su Novotnija ubrzo naveli na to da napravi proizvodno postrojenje za EPS-ploče. U Purbahu (Purbach), na jezeru Neusiedler See, izgrađena je 1964. godine još jedna fabrika za EPS-ploče sa godišnjim kapacitetom od preko 30.000 m3, kako bi mogla da zadovolji rastuću potrošnju EPS-a do početka 80-tih godina.

1980

Godine 1980. rukovodeći suvlasnik kamenoloma i krečane u austrijskom Vopfingu (Wopfing), g-din Fridrih Šmid (Friedrich Schmid), kupuje firmu Nowotny. U to vreme prouzrokovani talas poskupljenja energenata učinio je štednju energije „zakonom“ tog vremena, posebno kada je u pitanju toplotna izolacija. Novotnijeve EPS-ploče su, zbog izvanrednih karakteristika, bile brzo prihvaćene od strane domaćih građevinskih privrednika kao izolacioni materijal visoke vrednosti, tako da su već dve godine nakon preuzimanja firme od strane Fridriha Šmida proizvodni kapaciteti morali biti prošireni.

1982

Neophodno proširivanje kapaciteta uspelo je firmi Nowotny praktično „sa jednim udarcem“ - preuzimanjem proizvodnje stiropora konkurenta (Dipl. Wng. Wieser) koji je proizvodio stiropor u mestu Pinkafeld. Sa obe proizvodne lokacije (Purbah i Pinkafeld), ukupni godišnji proizvodni kapacitet EPS-a se popeo na 150.000 m³.

1990

Za postizanje visoko postavljenih ciljeva, preduzeće je investiralo za dve godine oko 4.000.000 € i opremilo sedište u Pinkafeldu modernim proizvodnim postrojenjem, koje se bazira na vakuumskoj tehnologiji i koje omogućava proširenje kapaciteta. U Purbahu je 1990. započela proizvodnja ekstrudiranog polistirena - skraćeno nazvanog XPS. Do tog trenutka, XPS su u Austriji uglavnom prodavali nemački hemijski koncern BASF koji je ovladao tržištem, kao i američki Dow Chemical. Proizvodna tehnologija je bila strogo čuvana poslovna tajna. Obimni istraživački radovi i izmene na proizvodnom postrojenju u Purbahu su na kraju doveli do cilja – stvorene su „pink“ (ružičaste) XPS-ploče! Firma Nowotny je tako postala jedini proizvošač XPS-a u Austriji.

1991

Godine 1991. Austrotherm Györ, 100%-tna „kćerka“ firme Nowotny, preuzela je fabriku u mađarskom gradu Đeru (Györ). Od tada Austrotherm proizvodi visokokvalitetne EPS izolacione ploče za mađarsko tržište, uz primenu sirovina zapadnoevropskog porekla. Godišnji kapacitet je 1991. godine iznosio oko 100.000 m3 i od tada se kontantno povećavao, sve do današnjih 400.000 m3.

1993

U okviru 40-godišnjeg jubileja firme, predsednik pokrajine Burgenland, g-din Stiks (Stix), uručuje firmi Nowotny štit sa oblasnim grbom pokrajine

1993

U leto 1993. godine je u gradiću Osvijećimu (Oswiecim), na jugu Poljske i 40-ak kilometara udaljenom od Katovica (Katowice), osnovana domaća kompanija Austrotherm Oswiecim, kao „joint venture“ sa jednim poljskom proizvođačem sirovina i jednom poljskom trgovinskom kućom. Uz investiciju od 1.600.000 € je u Osvijećimu izgrađeno moderno postrojenje za proizvodnju EPS-a marke „Austrotherm“. Godinšji proizvodni kapacitet je postavljen na 200.000 m3, a inače je reč o regionu Poljske koji obuhvata čak 4 miliona stanovnika.

1994

Kako bi se širom Evrope obezbedio jedinstven nastup na tržištu, preduzeće za izolacione materijale Nowotny se od 1994. brendira i u Austriji kao Austrotherm GmbH.

1995

Početkom leta 1995. godine, pušta se u pogon novo XPS proizvodno postrojenje u fabrici u Purbahu. Godišnji proizvodni kapacitet iznosi oko 130.000 m3. Austrotherm time postaje i važan privredni faktor za strukturno slabe regione Purbah i Pinkafeld. Dana 2. oktobra 1995. godine, na jednoj svečanosti, predsednik burgerlandske privredne komore Franc Krepfl (Franz Kröpfl), dodeljuje Austrotherm-u državni grb Republike Austrije za izvanredan kvalitet proizvoda, kao i za zasluge za austrijsku privredu.

1997

Početkom novembra 1997. godine i treća Austrotherm-ova fabrika izvan Austrije pušta se u pogon. Na severnom obronku grada Bratislave sagrađeno je visoko moderno EPS proizvodno postrojenje, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 m3. I ne samo to – istovremeno su na istoj lokaciji modernizovani i skladištena hala, ali i poslovni kancelarijski prostor.

1998

Austrotherm je 27. maja 1998. godine dobio od ÖQS-a (austrijsko udruženje za kvalitet) priželjkivani ISO 9001 sertifikat, kao jedan od prvih proizvođača izolacionih materijala u Austriji, a potpuno u skladu sa filozofijom kvaliteta koju ova kompanija zastupa. U veoma kratkom roku su ispunjeni svi zahtevi i pripremne radnje propisane od strane ÖQS-a. Kupci mogu imati apsolutno poverenje u Austrotherm-ove proizvode, kao i u sistem kvaliteta i servisa koji odgovaraju standardima kompanije orijentisane ka budućnosti.

1999

U mestu Skijernijevice (Skierniewice), između gradova Varšave i Lođa, u julu 1999. godine je puštena u pogon druga po redu poljska fabrika stiropora, nakon čega Austrotherm dospeva među tri najveća proizvođača izolacionih materijala u Poljskoj.

1999

Vrhunskim dostignućima Austrotherm-ovih inženjera postignuto je da se u augustu 1999. godine plasira na tržište nova generacija izolacionih ploča. Primenom vazduha kao sadržaja ćelija, najnoviji proizvod „AUSTROTHERM XPS TOP“ sada odgovara svim ekološkim zahtevima. Veliki deo investicija obuhvatao je istraživanja, razvojnu tehnologiju i ekološki učinak. Izdatak se isplatio: „TOP“ generacija raspolaže odličnim karakteristikama toplotnog zagrevanja, maksimalnom opteretivošću, neosetljivošću na vlagu i potpuno odgovara (sa vazduhom kao glavnim sadržajem ćelije) ekološkim standardima austrijske zajednice „Klimatska unija Austrije“.

1999

Peter Šmid (Peter Schmid), koji je od 1993. godine u kompaniji, a od 1996. i prokurista-punomoćnik, dana 1.9.1999. je određen za člana borda direktora u kompaniji. On postaje odgovoran za područja EDV, organizaciju, razvoj proizvoda, kao i za austrijska proizvodna sedišta u Purbahu i Pinkafeldu. Ferdinand Kibaher (Ferdinand Kühbacher), koji je od 1990. godine direktor kompanije Austrotherm GmbH, ostaje i ubuduäe nadležan za područja izvoza, razvojnu strategiju, prodaju, kao i za inostrana proizvodna sedišta u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

1999

Austrotherm 1999. godine otpočinje sa pripajanjem rumunskog tržišta. U septembru se pušta u pogon novoizgrađena EPS-fabrika u Bukureštu. Ovim Austrotherm počinje da posluje na perspektivnom tržištu, koje sa 23 miliona stanovnika nudi veliki potencijal rasta. Nova EPS-fabrika je sagrađena na severnoj granici grada Bukurešta, na industrijskom području veličine 12.000 m2. Godišnji proizvodni kapacitet fabrike iznosi čak 400.000m3 termoizolacionih materijala!

2001

U gradiću Đenđešu (Gyöngyös), nekih 80 km severoistočno od Budimpešte, puštena je u aprilu u pogon druga po redu mađarska fabrika stiropora Austrotherm grupacije. Nova fabrika izolacionih ploča je izgrađena na prostoru od 26.000 m2. Ova fabrika postaje u tom trenutku najmodernija fabrika čitave grupacije, čiji godišnji proizvodni kapacitet iznosi impresivnih 600.000 m3 EPS-a! Sa ovom, kao i sa fabrikom u Đeru, Austrotherm sada raspolaže sa ukupnim godišnjim proizvodnim kapacitetom u Mađarskoj od čak 1.000.000 m3 EPS-a!

2003

U avgustu 2003. godine otvorena je nova, veoma moderna fabrika stiropora u Valjevu, 80 km jugozapadno od Beograda. Nova fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni, na površini od 12.000 m² i opremljena je najnovijom proizvodnom tehnologijom „Made in Austria“. Ova EPS fabrika je predviđena za godišnji proizvodni kapacitet od 400.000 m3 i u završnoj fazi izgradnje zapošljavaće 40 radnika.

2003

Vlasnik Austrotherm-a, Fridrih Šmid, dobio je povodom 50-godišnjeg jubileja firme Austrotherm odlikovanje časti pokrajine Burgenland.

2004

U Sofiji je 2004. godine započeta izgradnja fabrike za proizvodnju izolacionih materijala od ekspandiranog polistirena (stiropora). I ova fabrika je opremljena proizvodnom tehnologijom "Made in Austria". Fabrika je predviđena za godišnji proizvodni kapacitet od 400.000 m3.

2005

Dostizanjem liderske pozicije na tržištu Srbije, preuzimaju se do tada konkurentski pogoni u Nišu (fabrika za proizvodnju XPS-a i EPS-a) i u Srbobranu (fabrika za proizvodnju EPS-a). Preuzimanjem ovih pogona srpski Austrotherm d.o.o postaje apsolutni lider u državi u proizvodnji termoizolacionih materijala, kao i jedini proizvođač XPS-a u Srbiji.

2006

U junu 2006. godine otvorena je druga po redu fabrika stiropora u Rumuniji - u mestu Horija (Horia), na severoistoku zemlje. Lokacija ove fabrike je izuzetno povoljna za izvoz materijala na tržišta Ukrajine i Moldavije. Dve godine kasnije, na istoj lokaciji će biti otvoren i pogon za proizvodnju XPS-a.

2007

U Bihaću, gradu na severozapadu zemlje, osniva se domaća kompanija Austrotherm BH d.o.o, koja se najpre bavi uvozom termoizolacionih materijala „Austrotherm“ iz Austrije i Srbije. Potom se kreće u izgradnju fabrike stiropora u Bihaću i u aprilu 2008. godine je ona završena i puštena u pogon. Reč je o investiciji vrednoj 5.000.000 €, a veoma dobra geografska pozicija Bihaća omogućava jednostavne i kvalitetne izvozne aktivnosti u Hrvatsku, pa i u Sloveniju.

2008

Jako burna poslovna jesen 2008. godine: Austrotherm najpre otvora u Turskoj, u predgrađu megalopolisa Istanbula , fabriku za proizvodnju stiropora. Na ovu investiciju (5.000.000 €) se kompanija odlučila s obzirom da je reč o velikom i mnogoljudnom tržištu, gde samo grad Istanbul ima 15 miliona stanovnika. Istovremeno u Bugarskoj, u gradiću Aitosu na Crnom moru, otvara se 2. po redu Austrotherm-ova fabrika EPS-a u Bugarskoj. I to nije sve - u oktobru iste 2008. godine se otvara treća po redu fabrika EPS-a u Mađarskoj, u gradu Seksardu (Szekszard). I u Seksardu je reč o investiciji od 5.000.000 €, a godišnji prozivodni kapacitet fabrike iznosi 400.000 m3.

2009

Austrotherm pojačava svoje poslovne aktivnosti u Slovačkoj preuzimanjem 100%-tnog vlasništva nad kćerkom-kompanijom sa sedištem u Bratislavi.

2010

U 2010. godini je u obe austrijske fabrike uloženo 7.700.000 € u razvoj novih proizvoda i proizvodnje, i to na sledeći način: Prodaja proizvoda Austrotherm EPS AF PLUS (stiropor sa primesama grafita) se povećala za 23% u Austriji. To je iniciralo investiciju od 3,2 miliona evra u proizvodni pogon za proizvodnju sivih Austrotherm EPS ploča u Pinkafeldu. U isto vreme se u Purbahu investirala suma od 4,5 miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta fabrike, pre svega zbog povećane potrebe za proizvodnjom ploča Austrotherm XPS 50 i Austrotherm XPS 70 (ploče koje su otporne na izuzetno visoka pritisna opterećenja). Naša "majka"-kompanija u Austriji je iste godine odlikovana nagradom pokrajine Burgenland za pronalazak "Klebe Anker Duplex". Reč je o posebnom ankeru koji se koristi za pričvršćivanje fasadnih termoizolacionih ploča u tzv. "WDVS" (nemačka skraćenica), odnosno "demit"-sistemu na konstruktivnim spoljnim zidovima građevinskog objekta. Nagrada je kompaniji dodeljena u kategoriji "velika preduzeća". Naposletku, iste godine u Zagrebu (Hrvatska) se osniva kompanija koja će uvoziti i na tržištu Hrvatske plasirati proizvode Austrotherm-a nastale u fabrikama u Austriji, BiH i u Srbiji.

2011

Dipl. Inž. Gerald Princhorn (Gerald Prinzhorn) postaje novi generalni direktor Austrotherm GmbH, zadužen za sektor internacionalizacije i prodaje, uz dosadašnjeg generalnog direktora Petera Šmida.

2012

U prvoj polivini 2012. godine Austrotherm preuzima fabriku stiropora u gradiću Šamcu, na severoistoku Bosne i Hercegovine. Na taj način postaju realne izvozne aktivnosti i u istočne delove susedne Hrvatske, pre svega u oblast Slavonije. Sem toga, ove godine je investirano čak 8.000.000 € u energetski efikasnu optimizaciju proizvodnje u austrijskim fabrikama u Pinkafeldu i Purbahu.

2013

U mestu Vitenberge (Wittenberge), na severu Nemačke, otprilike na ruti između Berlina i Hamburga, podiže se Austrotherm-ova nova XPS-fabrika. U junu mesecu iste godine, u Austriji, generalni direktor kompanije Peter Šmid dobija posebno odlikovanje od strane predsednika pokrajine Brandenburg, g-din Hansa Nisla (Hans Niessl), as povodom 60-godišnjice postojanja kompanije, koja je grandiozno proslavljena u zamku u Viner Nojštatu (Wiener Neustadt). Iste godine, u mestu Turgutlu u regionu grada Izmira (zapadna Turska), otvara se 2. po redu EPS-fabrika u Turskoj.

2014

Austrotherm potpisuje diplomu izdatu fabrici stiropora u Pinkafeldu

2015

Austrotherm uvodi ISO 14001 (sistem menadžmenta kvaliteta u vezi sa zaštitom životne sredine), odnosno ISO 50001 (sistem menadžmenta kvaliteta u vezi sa korišćenjem eneegije). Kompanija pristupa udruženju IG Passivhaus Deutschland (nemačko udruženje za promociju izgradnje pasivnih kuća).

2016

Dana 01.01.2016. Gerald Princhorn postaje jedini generalni direktor Austrotherm GmbH, a samim tim i grupacije Austrotherm. Peter Šmid, suvlasnik koncerna „SIH“ i dotadašnji takođe generalni direktor grupacije, preuzima novu funkciju u novoformiranom savetodavnom organu unutar koncerna. U Nemačkoj funkcije generalnih direktora tamošnje kompanije (Austrotherm Dämmstoffe GmbH) ravnopravno preuzimaju Aleksandar Ziner i Lars Peter.

2017

U nemačkom Vitenbergeu se sprovodi investicija od 7.000.000 €, sa kojom se povećava obim proizvodnje, proširuju proizvodni kapaciteti tamošnje XPS-fabrike, a u isto vreme se otvara i 10 novih radnih mesta. U novembru iste godine, Austrotherm u Rumuniji otvara svoju 3. fabriku stiropora.