Novi Pravilnik Vlade Srbije o energetskoj efikasnosti zgrada

Vlada Srbije je načinila korak od ogromne važnosti kad je u pitanju ušteda energije u Srbiji. Novi Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada je potpisao Dr. Oliver Dulić, Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije. Primena ovog pravilnika počinje 30.09.2012. godine. U ovom Pravilniku su definisani kriterijumi, tj. maksimalne vrednosti koeficijenta prolaza toplote (“U”) za svaki konstruktivni deo jednog građevinskog objekta (podovi, zidovi, krovovi itd…). Shodno tome, ubuduće će kod svih građevinskih objekata, bez obzira da li je reč o novogradnji ili o sanaciji od ranije postojećih objekata (maksimalne vrednosti koeficijenta “U” se razlikuju za novogradnju i sanaciju), već u fazi projektovanja morati biti uzeta u obzir adekvatna termoizolacija tog objekta, odnosno svih njegovih delova. Samo tako projektovani objekti će moći da dobiju “zeleno svetlo” za izvođenje radova na izgradnji tog objekta. Ubuduće će dakle i u Srbiji, kao što je to odavno slučaj u zemljama EU, građevinska dozvola moći da se dobije samo ukoliko se gradi energetski efikasan objekat, odnosno ako se jedan stari objekat upravo u tom smislu (u smislu povećanja njegove energetske efikasnosti) adaptira, tj. sanira.

Ovo je jako dobra vest ne samo za proizvođače termoizolacionih materijala kojima i naša kuća, kao višegodišnji srpski lider na tržištu, pripada, već naravno i za kranje potrošače, odnosno za one koji kupuju i ugrađuju termoizolacione materijale u svoje objekte. Tačno je da ove poslednje (krajnje potrošače) ovaj Pravilnik na neki način primorava da od 30.09.2012. čine nešto što ranije neki od njih i nisu možda tako rado činili – da li iz nehata, nemara, ili jednostavno iz nedostatka finansijskih mogućnosti – međutim činjenica je da je svaka  investicija u kvalitetne termoizolacione materijale koi štede energiju i umanjuju energetske troškove nešto što se vrlo brzo “vraća”. Energetskih izvora u svetu je sve manje, energija će ubuduće biti sve skuplja na tržištu i to je nešto na šta se mora reagovati. Ulaganje u kvalitetnu termoizolaciju na objektu u kojem čovek živi i/ili radi je sigurno adekvatna reakcija na prethodno iznetu činjenicu.

AUSTROTHERM je izradio primerke posebnog info-plakata (dimenzija 70cm x 100cm) na ovu temu i do kraja oktobra 2011. će svi primerci biti podeljeni svim našim partnerima - trgovcima građevinskim materijalima koji su “rasuti” širom Srbije. Želja nam je da svako građevinsko stovarište i svaka prodavnica u Srbiji u kojoj se može naići na naše proizvode budu opremljeni ovim info-plakatom, istaknutom na vidljivom mestu. Potrudili smo se da iz sadržaja ovog info-plakata i najvećem građevinskom laiku bude jasno šta je definisano pomenutim Pravilnikom Vlade Republike Srbije i kako se to u praksi odražava na ono što je svima jedan sasvim jasan pojam, a to je – neophodna debljina termoizolacije na različitim delovima jednog građevinskog objekta.