Ekspanzija Austrotherma u Turskoj

Grupacija „Austrotherm International“ je u situaciji da objavi da u Turskoj sada imamo i treći proizvodni pogon za proizvodnju termoizolacionih ploča od ekspandiranog polistirena (stiropora).

Austrotherm se na Bosforu pojavio još 2008. godine, kada smo u Gebzeu, praktično istočnom predgrađu megapolisa Istanbula, kao prvi evropski proizvođač termoizolacionih materijala, izgradili i pustili u pogon fabriku stiropora.

Pet godina kasnije (2013), u blizini Izmira je Austrotherm otvorio i drugu fabriku stiropora u Turskoj, sa kojom je uspešno „pokriveno“ tržište zapadne Turske, odnosno Egejske oblasti. 

Sada, početkom aprila 2018. godine, otvorena je i naša treća turska fabrika, ovaj put u zapadnom delu glavnog grada Ankare. U izgradnju fabrike je uloženo 2.000.000 €. Proizvodna hala obuhvata površinu od 6.200 m2, a godišnji proizvodni kapacitet fabrike iznosi 400.000 m³. Fabrika će u početku zapošljavati 14 ljudi.


„Kada smo se pojavili u Turskoj pre deset godina, naišli smo na velike privredne izazove oličene u specifičnostima turskog tržišta. Jedno od najvećih je bio i konstantno fluktuirajući kurs turske valute. Nismo odustajali jer smo u ovoj ogromnoj zemlji videli dugoročnu perspektivu za nas. Samo u centralnoj Turskoj živi preko 21 milion ljudi, od toga u Ankari preko 5 miliona. U isto vreme su ovde samo 30% građevinskih objekata termički izolovani, iako u Anadoliji imamo ekstremne klimatske uslove - oštre zime i vrela leta. Uvoz energenata značajno opterećuje tursku ekonomiju i trgovinski bilans ove zemlje, tako da je termička izolacija nešto čemu se sada u ovoj zemlji daje prioritet, što nas kao proizvođača kvalitetnih termoizolacionih materijala svakako raduje“, kaže Gerald Princhorn (Gerald Prinzhorn), direktor austrijske „majke“-kompanije Austrotherm GmbH, koja je predvodnica grupacije „Austrotherm International“ kojoj naravno pripada i matična turska kompanija „Austrotherm Yalitim Malzemeleri“.